Rijndal Duitsland

Het beroemde Rijndal in Duitsland, steile wijnhellingen, woeste burchten en beruchte rotsen. Bezienswaardige, schilderachtige dorpen en stadjes nodigen uit voor een bezoek om hun historische pracht te laten zien terwijl het fraaie landschap een verukking is voor het oog. Ontdek het zelf en doe van te voren inspiratie op, op Romantischerijn.nl

Informatie

Blik in het Rijndal

Steden en dorpen die u moet zien

Langs de Rijn treft u tal van mooie dorpen en stadjes aan. Toch zijn er een aantal die er echt boven uit stijgen en die u zeker moet gaan bezoeken als u het Rijndal bezoekt.

Leuk om te doen


Bonn, een stad vol charme

Bonn

Vlak voor onze jaartelling was er al het Romeinse Bonna, dat nabij een oversteek over de Rijn lag. Vandaag de dag ligt de stad aan de noordgrens van de Romantische Rijn, waar het zijn geheel eigen charme laat zien. In zijn lange geschiedenis is de stad langzaam opgeklommen tot het verkrijgen van stadsrechten in 1288, werd het de hoofdstad van het Keurvorstendom Keulen in 1597 en in 1949 verving het verdeeld Berlijn als hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland. Na het vallen van de muur in 1999 verplaatste de hoofdstad zich naar Berlijn en moest Bonn een nieuwe identiteit aangemeten worden. Deze nieuwe identiteit werd een stad van cultuur, die zowel nationaal als internationaal vermaard is om zijn hoeveelheid belangrijke en toonaangevende musea.

De vereniging van Museumsmeile 

De belangrijkste en grootste musea hebben zich verenigd als de Musemsmeile, de Mijl van Museums, aangezien ze alle vijf langs een lijn van drie kilometer op de kaart liggen. Vanaf het centrum zijn het in volgorde: het Forschungsmuseum Koenig, een zoölogisch museum dat vooral geschikt is voor kinderen; het Haus der Geschichte over de naoorlogse geschiedenis van Duitsland; het Kunstmuseum Bonn voor Duitse kunst na 1945, met een tentoonstelling over expressionisme in het Rijnland; de Bundeskunsthalle voor contemporaine kunst. Het iets meer afgezonderde Deutsches Museum Bonn laat de belangrijkste uitvindingen van decennia Duits Wirtschaftswunder zien. 

Marktplaz met Rathaus in Bonn

Andere bezienswaardigheden in Bonn

Het centrum van de stad Bonn is prima te voet te verkennen, omdat een flink deel autovrij is. Dit levert ook bijzonder prettig winkelen op. De vele groenvoorzieningen bieden ook wandelmogelijkheden, zoals het Stadspark naast het Egyptologische museum en het langwerpige Poppeldorfer Allee, dat vanaf het centrum naar Slot Poppelsdorfer leidt. Het achttiende-eeuwse slot huisvest nu onder andere de botanische tuin en het mineralogisch museum.

Door heel de stad zijn sporen te vinden van de in Bonn geboren componist Ludwig von Beethoven (1770-1829). Zo is er het Beethovenhuis dat het verhaal van zijn leven en werk vertelt en is de Beethovenhalle een theater waar enkel werk van de componist gespeeld wordt. 

De in het centrum gelegen Munsterkerk is één van de oudste kerken in Duitsland en verving in de elfde eeuw een kerk die er ook al eeuwen stond. Vanwege deze lange historie, heeft de kerk met pauselijke zegen de eretitel Basilica Minor meegekregen. De nieuwere bebouwing houdt respectvol afstand tot de kerk en zijn vijf torens, waardoor de pleinen eromheen bij mooi weer een ideale plek zijn om een terrasje te pakken.

Kaart Bonn