Rijndal Duitsland

Het beroemde Rijndal in Duitsland, steile wijnhellingen, woeste burchten en beruchte rotsen. Bezienswaardige, schilderachtige dorpen en stadjes nodigen uit voor een bezoek om hun historische pracht te laten zien terwijl het fraaie landschap een verukking is voor het oog. Ontdek het zelf en doe van te voren inspiratie op, op Romantischerijn.nl

Informatie

Blik in het Rijndal

Steden en dorpen die u moet zien

Langs de Rijn treft u tal van mooie dorpen en stadjes aan. Toch zijn er een aantal die er echt boven uit stijgen en die u zeker moet gaan bezoeken als u het Rijndal bezoekt.

Leuk om te doen


Andernach

Andernach is een prachtige stad in het gebied Rijnland Palts, dat gelegen is aan de linkeroever van de Rijn. De geschiedenis van de stad is al meer dan tweeduizend jaar oud. Het Rheintor is één van de dubbele poortconstructies die de stad bezit. Het is gebouwd van tufsteen en in de volksmond worden deze poorten ook wel de Bakkersjongens genoemd. 

Andernach
Een ander bekend symbool van de stad is de Ronde Toren. Hij is zesenvijftig meter hoog. Een gat aan de westkant van de toren herinnert mensen aan een Franse poging om de toren op te blazen in de zeventiende eeuw.

Andernach wordt ook wel de eetbare stad genoemd, omdat er zo veel groene gebieden zijn. Ook de burgers worden gemotiveerd om nuttige planten en keukenkruiden te zaaien. 

Interessante bezienswaardigheden in Andernach

Andernach heeft tal van bezienswaardigheden, zoals de zesenvijftig meter hoge Ronde Toren, de kathedraal van Maria (Mariendom) en de goed bewaarde stadsmuur. De originele kanonskogels zijn nog te zien in de muur die voortkomt uit de Dertigjarige oorlog. 

Het stadsmuseum is een stadspaleis van edelman Georg von der Leyen. Dit is zeer zeker een bezichtiging waard. Het Koblenzer Tor wordt ook wel de kasteelpoort genoemd. Deze werd gebouwd rond twaalfhonderd. De poort was de representatieve entree tot de stad en deze poort werd in 2012 gerenoveerd. 

Toeristen kunnen een bezoek brengen aan het katholieke gebedshuis. Dit is gebouwd in barokstijl. Geïnteresseerden van wereldoorlogen kunnen het Bollwerk bezichtigen. Dit is het gedenkteken voor soldaten die deelnamen aan de wereldoorlogen. De Oude Kraan is een kraan met twee bladwielen, die werd gebruikt door kraanarbeiders tot het begin van de negentiende eeuw. 

Het Geyser Centrum is een interactief museum dat het gehele jaar door tentoonstellingen houdt. Hier kan men op ontdekkingstocht gaan naar het fenomeen koud water geiser. Het gaat vierduizend meter onder de grond, waar de oorsprong van de geiser zich bevindt. Er is een museumwinkel en een koffiebar die ook voor de inwendige mens zorgt.

Activiteiten in Andernach

Mensen die van wandelen houden kunnen hun wandelschoenen aantrekken, om een bezoek te brengen aan de prachtige kastelen in de buurt. Ook voor een gewone wandeling is deze regio geschikt, want er is ruim tweehonderd kilometer aan wandelpaden beschikbaar. Wandelaars die een picknick plannen bij zonsondergang, krijgen een prachtige uitkijk over de romantische rivier de Rijn. Fietstochten kunnen gecombineerd worden met een boottocht, zodat dit prachtige Rijngebied in zijn totale schoonheid wordt verkend. 

In januari kiezen de inwoners van Andernach hun prins carnaval en ook de rest van de dagen staat de stad op zijn kop, in het teken van carnaval. Er zijn straatparades te zien en de omliggende dorpen nemen ook deel. De spiegelzaal van het kasteel Namedy is de beste setting voor topmuzikanten voor de Andernacher muziekdag die begin juni plaatsvindt. 

Jaarlijks wordt het feest van de duizend lichtjes gehouden rondom de stadspoorten. Er vinden dan familieconcerten plaats voor alle leeftijden. Tevens worden er bromfietsraces georganiseerd, pre-race party’s en meer. Kortom, er is voor ieder wat wils.

Excursies vanuit Andernach 

Het vulkaanpark is één van de attracties die iedereen gezien moet hebben. De vulkanen van het Eiffelgebergte kunnen er bekeken worden, waardoor het binnenste van de aarde duidelijker wordt. Toeristen kunnen in Volcano park ook gebruik maken van de outdoor attracties, ongeacht de weersomstandigheden.

Vaak worden in dit vulkaanpark tentoonstellingen gehouden en worden er films gespeeld. Er lopen zelfs wandel- en fietsroutes naar dit park toe. Indien je niet wilt fietsen of lopen neem dan de Als fietsen of wandelen niet in de smaak ligt, kan de Vulkaan Express genomen worden. Dit is een treinrit die door de prachtige natuur rijdt. De trein wordt aangedreven door krachtige dieselmotoren en rijdt over viaducten en door valleien. Het is een erg fascinerende ervaring van pure schoonheid. 

Ook Leutesdorf is een excursie waard. De veerboot vaart er naartoe, waardoor het gemakkelijk is om één van de festiviteiten aldaar te bezoeken, of één van de wijngaarden. In het tweede weekend van september wordt er zelfs een wijnboer festival gehouden. Het is een gezellig, cultureel evenement. Ontspannen kan ook op het water, via één van de boottochten die de stad Andernach aanbiedt.

Kaart Andernach