Rijndal Duitsland

Het beroemde Rijndal in Duitsland, steile wijnhellingen, woeste burchten en beruchte rotsen. Bezienswaardige, schilderachtige dorpen en stadjes nodigen uit voor een bezoek om hun historische pracht te laten zien terwijl het fraaie landschap een verukking is voor het oog. Ontdek het zelf en doe van te voren inspiratie op, op Romantischerijn.nl

Informatie

Blik in het Rijndal

Steden en dorpen die u moet zien

Langs de Rijn treft u tal van mooie dorpen en stadjes aan. Toch zijn er een aantal die er echt boven uit stijgen en die u zeker moet gaan bezoeken als u het Rijndal bezoekt.

Leuk om te doen


Lahnstein: een oude stad met een rijke geschiedenis

Lahnstein is een prachtige stad aan de rivier de Rijn en de Lahn. Deze stad kan ontdekt worden door wandelingen te maken in de natuur langs het Rheinsteig wandelpad, waar prachtige kastelen en paleizen aanschouwd kunnen worden. 

Lahnstein aan de Rijn

De geschiedenis van deze stad gaat terug tot aan het einde van de kolonisatie van het Rijndal. Het kasteel Lahneck werd gebouwd rond 1240 en de stad werd omringd en versterkt door een dubbele muur met zestien torens. Door de ligging aan de rijn werd deze gemeente betrokken bij vele oorlogen en ook herhaaldelijk veroverd. De stad is meer dan tweeduizend jaar oud en door middel van stad tours worden historische bezienswaardigheden ontdekt. Bij vragen worden deze uiteraard altijd beantwoord. Niederlahnstein en Oberlahnstein zijn de twee delen van de stad, met talrijke verdedigingstorens en historische stadsmuren. 

Attracties en bezienswaardigheden in Lahnstein

Het is mogelijk om in Lahnstein op ontdekkingstocht te gaan naar ander regio’s, om vervolgens sporen te ontdekken van de Romeinen, ridders, forten en sprookjesachtige kastelen. De romantische Rijn heeft een prachtig landschap om te verkennen, met steile rotsen, wijngaarden, burchten en kastelen die gepaard gaan met allerlei interessante verhalen en legendes. 

Het stadsmuseum is de moeite waard om te gaan bekijken, net zoals het mijnmuseum waar alles wordt vertoond van erts delging. In de waterkrachtcentrale Friedrichssegen wordt groene energie geproduceerd. Het Staufer kasteel werd rond 1245 gebouwd om de stad te beschermen. Het is een rechthoekig kasteel met hoektorens die de tempeliers als toevluchtsoord gebruikten. 

Kastelen in de omgeving van Lahnstein

Ook het oude stadhuis is een vakwerkgebouw uit de vijftiende eeuw, met barok dakramen en barok stucwerk. Het stadhuis wordt tegenwoordig gebruikt om het gemeentearchief op te slaan. Liefhebbers van kerken kunnen hun hart ophalen bij de Sint Martin kerk. Dit is een voormalige basiliek, of ook bij de oude ziekenhuis kapel uit 1330, die vaak bezocht wordt door toeristen van de pelgrimsweg Santiago de Compostela. 

Wandelingen in de natuur

Bekijk de natuur van het mooie Rijnland door de ogen van een geograaf. Deze vertelt alles over de geschiedenis van het landschap, van het gebergte en van de oude en de moderne tijd. Bossen domineren er het landschap, maar ook de Romeinen zijn in die bossen geweest. De overblijfselen hiervan worden nog steeds teruggevonden. 

De Ruppertsklam in Lahnstein is een buitengewone wandelervaring, waarbij een kloof overwonnen moet worden. Het is een ongevaarlijk plezier, zelfs voor gezinnen met kinderen. Dit prachtige natuurreservaat is een absolute aanrader om te doen tijdens een indrukwekkende vakantie. 

Evenementen

Op de tweede vrijdag van de maand, van mei tot oktober, is het mogelijk om een kaarsenoptocht te doen. Deze gaat naar het Lahnsteiner kasteel, waar de legende van de tempeliers beschreven wordt. Elke eerste zaterdag van de maand is er een wijn toer, waarbij zes verschillende lokale wijnen geproefd kunnen worden. 

Gastronomie en overnachtingen

Gastvrijheid staat in deze gemeente bovenop. Lekker genieten van stevige, traditionele streekgerechten die de smaakpapillen aantasten is er een feit. Gemoedelijke barretjes zijn ook aanwezig, zoals Bar Henry of bistro Lotus, waar mensen die onder andere van Vietnamees eten houden terecht kunnen. Tafelen met panoramisch uitzicht op het Rijndal is ook mogelijk, of in een vriendelijke atmosfeer op een terras koffie drinken.

Overnachtingen kunnen plaatsvinden in een viersterrenhotel, of ook kan er een slaapplaats geboekt worden op camping Runkel. 

Kaart Lahnstein