Rijndal Duitsland

Het beroemde Rijndal in Duitsland, steile wijnhellingen, woeste burchten en beruchte rotsen. Bezienswaardige, schilderachtige dorpen en stadjes nodigen uit voor een bezoek om hun historische pracht te laten zien terwijl het fraaie landschap een verukking is voor het oog. Ontdek het zelf en doe van te voren inspiratie op, op Romantischerijn.nl

Informatie

Blik in het Rijndal

Steden en dorpen die u moet zien

Langs de Rijn treft u tal van mooie dorpen en stadjes aan. Toch zijn er een aantal die er echt boven uit stijgen en die u zeker moet gaan bezoeken als u het Rijndal bezoekt.

Leuk om te doen


Mainz, een stukje geschiedenis

De geschiedenis van Mainz gaat terug tot in de prehistorie. Het werd gesticht door de Romeinen en zij noemden het Mogontiacum. Vanaf de achtste eeuw is deze Duitse stad een bisdom en de bisschop had wereldrijke macht. De Dom van Mainz en de St.Stefanuskerk werden gebouwd in opdracht van één van de belangrijkste (aarts)bisschoppen, namelijk Willigis. 

Mainz

De universiteit in Mainz

In 1476 opende de eerste universiteit in Mainz. Deze werd gesloten in de 17e eeuw en pas in 1946 opende er een nieuwe universiteit. De Johannes Gutenberg universiteit is vernoemd naar de beroemde boekdrukker Johannes Gutenberg. 

De verwoesting van Mainz

De Franse revolutionaire troepen namen in 1792 de stad in en riepen het vervolgens uit tot de Mainser Vrijstaat. In datzelfde jaar werd de stad heroverd. Jammer genoeg werd deze stad in augustus 1942 voor een groot deel verwoest door de Engelse bombardementen. Na de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland opnieuw ingedeeld en raakte Mainz drie stadsdelen kwijt aan Wiesbaden. Aan de treinstations in die wijken is wel nog te zien dat het ooit toebehoorde aan de stad, door de namen die zij dragen. De binnenstad is na de oorlog opnieuw opgebouwd en daarbij is het middeleeuwse stratenpatroon behouden. 

Binnenstad Mainz

Een uniek straatnamensysteem

Het straatnamensysteem uit 1853 heeft iets opvallends. De straten die evenwijdig aan de Rijn liggen, hebben blauwe straatnaamborden en de straten haaks op de Rijn rode borden. 

Wat is er zoal te doen in Mainz?

De binnenstad heeft voor toeristen genoeg bezienswaardigheden. De Dom is het belangrijkste monument van de stad. Aan de zuidkant van het centrum ligt de St. Stefanuskerk, die ook zeer belangrijk is. De glas-in-loodramen van deze kerk zijn ontworpen en deels zelfgemaakt door Marc Chagall.

Carnaval wordt hier groots gevierd.

Kerken en musea

De stad heeft een aantal musea die veel te vertellen hebben over het verleden, waaronder: het Gutenberg-museum, het Römisch-Germanisches Zentralmuseum en het Landesmuseum. In deze musea zijn onder andere Romeinse voorwerpen en beeldende kunst te zien. Ook zijn er genoeg kerken te bezoeken, zoals: de Sint-Petruskerk, de Sint-Quintinuskerk, de Sint-Stefanuskerk, de Maria ad Graduskerk en de Augustijnerkerk. Over de Rijn ligt de Theodor-Heussbrug, die ook het bekijken waard is.

Winkelen in Mainz

In de middeleeuwse straatjes van de binnenstad kan lekker gewinkeld worden. Voor de bekende merken zijn er het Brand-Einkaufszentrum en de Römerpassage. Tijdens de bouw van de passage werd een Romeinse tempel ontdekt, die gewijd is aan Isis en Mater Magna. Deze tempel is het bezoeken meer dan waard. 

Wandelen en fietsen

Wandelen en fietsen in de prachtige natuur van Mainz is ook zeker een aanrader. Langs de Rijn slenteren of fietsen en genieten van alle pracht is er heerlijk. 

Kaart Mainz