Rijndal Duitsland

Het beroemde Rijndal in Duitsland, steile wijnhellingen, woeste burchten en beruchte rotsen. Bezienswaardige, schilderachtige dorpen en stadjes nodigen uit voor een bezoek om hun historische pracht te laten zien terwijl het fraaie landschap een verukking is voor het oog. Ontdek het zelf en doe van te voren inspiratie op, op Romantischerijn.nl

Informatie

Blik in het Rijndal

Steden en dorpen die u moet zien

Langs de Rijn treft u tal van mooie dorpen en stadjes aan. Toch zijn er een aantal die er echt boven uit stijgen en die u zeker moet gaan bezoeken als u het Rijndal bezoekt.

Leuk om te doen


Mannheim: een bijzondere stad

Mannheim is met circa 300.000 inwoners een grote stad in Duitsland. De stad ligt tussen Frankfurt Am Main en Stuttgart, aan de samenvloeiing van de rivieren Rijn en Neckar, in de deelstaat Badem-Württemberg. De stad kent een bijzondere geschiedenis en tal van interessante bezienswaardigheden.

Mannheim

Geschiedenis: van vissersplaatsje tot grote stad

In 766 werd deze plaats als eerst vermeld, maar op dat moment was het slechts een vissersplaatsje aan de Rijn. Daar kwam verandering in toen Keurvorst Frederik IV er in 1606 een vestiging liet bouwen. De straten werden aangelegd in het patroon van een schaakbord, waaraan de stad zijn tegenwoordige bijnaam te danken heeft: Quadratestadt. Een jaar later werden er stadrechten verleend. Alles wat gebouwd was, werd jammer genoeg volledig verwoest tijdens de Dertigjarige Oorlog die tot 1648 duurde. De stad werd direct daarna volledig opnieuw opgebouwd, ditmaal door Keurvorst Karel Lodewijk. In 1689 sloeg opnieuw het noodlot toe: de Fransen verwoesten de hele vesting. In 1698 werd de wederopbouw in gang gezet door keurvorst Johan Willem. De stad neemt een vlucht in de 19e eeuw, met de komst van industrie. De infrastructuur wordt verbeterd door havens en spoorlijnen aan te leggen. Het was in deze stad dat Carl Bens de eerste auto ontwikkelde, in 1885. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de stad voor de vierde keer in zijn geschiedenis zwaar getroffen: een bombardement liet zijn sporen na.

Marktplatz Mannheim

Sightseeing in Mannheim

Alle verwoestingen van de stad hebben weinig historische bouwwerken laten staan, hetgeen een triestig feit is. De gebouwen die er wel staan, zijn echter absoluut de moeite waard om te bekijken. Zo is er de watertoren in het oosten, het belangrijkste symbool voor de stad. Er zijn meerdere imposante kerken, waaronder de Konkordienkirche met een toren die dusdanig hoog is dat de bouw van 1706 tot 1893 duurde. Tevens is het mogelijk om in Mannheim één van de grootste sloten van Duitsland bezichtigen, in barok stijl. Ook een bezoek aan het mooie Luisenpark en aan het Holocaust monument zijn onmisbaar tijdens een bezoek aan de stad.

Kunst en cultuur

De stad kent meerdere goede musea, zoals het Reiss-Engelhorn Musea. Tevens is er een planetarium, wat ook voor kinderen de moeite waard is en leuk om te bezichtigen.

Winkelen in Mannheim

Mannheim wordt door een oost-westas doorsneden, de Planken genaamd. Dit is de voornaamste winkelstraat van de stad. Daar waar de Planken de noord-zuidas snijdt, ligt het centrale plein van de stad, de Paradeplatz.

Kaart Mannheim