Rijndal Duitsland

Het beroemde Rijndal in Duitsland, steile wijnhellingen, woeste burchten en beruchte rotsen. Bezienswaardige, schilderachtige dorpen en stadjes nodigen uit voor een bezoek om hun historische pracht te laten zien terwijl het fraaie landschap een verukking is voor het oog. Ontdek het zelf en doe van te voren inspiratie op, op Romantischerijn.nl

Informatie

Blik in het Rijndal

Steden en dorpen die u moet zien

Langs de Rijn treft u tal van mooie dorpen en stadjes aan. Toch zijn er een aantal die er echt boven uit stijgen en die u zeker moet gaan bezoeken als u het Rijndal bezoekt.

Leuk om te doen


Geisenheim

Geisenheim

Geisenheim is een stad in Duitsland dat deel uitmaakt van de deelstaat Hessen en van de landkreis Rheingau-Taunus-Kreis. Ze is naast Rüdesheim am Rhein gelegen. De oppervlakte ervan bedraagt 40,34 km².

Geisenheim kent iets minder dan 12000 inwoners. Dat de stad al eeuwen oud is, wordt bewezen door geschriften uit het jaar 772 waarin Geisenheim genoemd wordt. In het jaar 1971 werd de stad groter, omdat de toenmalige gemeenten Stephanshausen en Johannisberg toegevoegd werden aan Geisenheim. De wijnbouw is er zeer belangrijk.

Lindestad en schoolstad

De stad heeft een lindeboom als herkenpunt. Deze is al meer dan 700 jaar oud en staat in het centrum, op een belangrijk plein van Geisenheim. Op dit plein staat ook het stadhuis dat dateert uit het jaar 1857. De reden waardoor deze stad de bijnaam lindestad kreeg, is natuurlijk deze eeuwenoude, levendige lindeboom. Tijdens het tweede weekend van juli vindt er jaarlijks een feest plaats dat op het plein rond deze lindeboom gevierd wordt.

Scholen voor wijnbouw

Niet alleen staat de stad bekend als lindestad, maar ook als schoolstad. Dit komt doordat Geisenheim 11 scholen heeft. Eén van de scholen is zelfs meer dan 150 jaar oud! Aangezien de wijnbouw er zo belangrijk is, is er ook een school gelegen voor het volgen van wijnbouw. Oenologie (wijnbereiding en de bijhorende, biochemische aspecten ervan) en ampelografie (kennis van druivenrassen en wijnstokken) zijn er te volgen.

Partnersteden van Geisenheim

De stad Geisenheim heeft enkele partnersteden buiten Duitsland, waaronder:

  • Chauvigny in Frankrijk
  • Puligny-Montrachet in Frankrijk
  • Szerencs in Hongarije
  • Trino in Italië

Met deze steden behoudt Geisenheim goede contacten.

Activiteiten en bezienswaardigheden

De stad kent niet zoveel bezienswaardigheden of bijzondere activiteiten. Wel is het de moeite waard om eens binnen te stappen in de Rheingauer Dom, een katholieke kerk. Ook het Franciscaans klooster Marienthal is in Geisenheim gelegen.

Schloss Johannisberg

Zoals dit in heel wat Duitse steden en gemeenten het geval is, kent ook Geisenheim een kasteel. Schloss Johannisberg is niet alleen een prachtig kasteel dat op een schitterend en natuurlijk domein staat, maar dit is ook een wijnmakerij. In deze streek wordt al bijna 1000 jaar wijn gemaakt! De Rheingau en Riesling wijnen die in dit gebied gemaakt worden, zijn wereldwijd bekend. Toeristen kunnen in het kasteel van Johannisberg terecht voor een interessant bezoek.

Verblijven in Geisenheim

Rustig genieten in een hotel behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Enkele hotels die gezellig zijn om te verblijven, zijn: Burg Schwarzenstein, Kloster Johannisberg, Waldhotel Rheingau, Romantik Burghotel Schwarzenstein en Haus Neugebauer.

Kaart omgeving Geisenheim