Rijndal Duitsland

Het beroemde Rijndal in Duitsland, steile wijnhellingen, woeste burchten en beruchte rotsen. Bezienswaardige, schilderachtige dorpen en stadjes nodigen uit voor een bezoek om hun historische pracht te laten zien terwijl het fraaie landschap een verukking is voor het oog. Ontdek het zelf en doe van te voren inspiratie op, op Romantischerijn.nl

Informatie

Blik in het Rijndal

Steden en dorpen die u moet zien

Langs de Rijn treft u tal van mooie dorpen en stadjes aan. Toch zijn er een aantal die er echt boven uit stijgen en die u zeker moet gaan bezoeken als u het Rijndal bezoekt.

Leuk om te doen


Sankt Goarshausen met een betoverend landschap

Sankt Goarshausen in de Duitse staat Rijnland Palts, wordt door vele toeristen bezocht vanwege het betoverende landschap. Deze gemeente ligt niet ver van de Loreley af, hetgeen te bezoeken valt met de Loreley veerboot. Het historische centrum is oud en wordt gekenmerkt door twee stadstorens, alsook de restanten van een verdedigingsmuur. 

Loreley stad

Deze gemeente heeft de bijnaam Loreley stad, vanwege de wereldberoemde Loreley rots. De rots steekt 193 meter boven de zeespiegel uit op de imposante berg van het Midden Rijndal. De schone Loreley kijkt naar de werveling van de Rijn en beschermt de rivier met haar gezang. 

Sankt Goarshausen

Sankt Goarshausen bezit tevens kasteel Katz, waar wisselende tentoonstellingen van sieraden plaatsvinden. De stadstoren herbergt een klein wijnmuseum dat ook de lokale geschiedenis weergeeft. Een bezoek aan de kerk Sint Martin met fresco’s uit de dertiende eeuw is zeker aan te raden, maar ook wandelingen op het landschapspad, waar er veel te leren valt over de geologische, natuurlijke en historische functies van de mijnbouw. 

De Rheinsteig voor wandelaars is een absolute must. Wandelpaden gaan door rotsachtige paden, bossen en wijngaarden van het midden Rijngebied. Het wandelpad is te herkennen aan de witte R op een blauwe achtergrond. Het wandelpad is onderverdeeld in 20 etappes.

Eten en drinken in Sankt Goarshausen

Ook voor de inwendige mens zorgt deze gemeente goed. Op een zonnige dag genieten van zelfgemaakte taarten uit de Duitse bakkerij, met uitzicht op de mooie Loreley. In een biertuin regionale gerechten proeven en bij hotel restaurant Colonius genieten van een maaltijd met panoramisch uitzicht op het Rijnland moet zeker uitgetest worden. 

Nergens smaakt de vers getapte pils zo goed als in deze stad. De excellente wijnen behoren tot het werelderfgoed van deze vallei en ook worden er specialiteiten in restaurants opgediend, zoals kangoeroefilet, struisvogelvlees, de Riesling schnitzel en de overheerlijke Sauerbraten. Gezellig met het hele gezin een wijnbar binnengaan en de speciale wijnen van de Loreley proeven is een echte aanrader. 

Evenementen met vuurwerk

Elk jaar staat de de Rijn in brand. Samen met de zusterstad Sint Goar steekt Sankt Goarshausen prachtig vuurwerk af. In het begin van september worden de kastelen Katz en Rheinfels hierdoor romantisch verlicht. Vanwege de akoestiek in de bergen, klinkt dit vuurwerk op een ander schaal als in Nederland.

Nabije omgevingsuitjes

In de directe omgeving van dit stadje liggen de burchten Katz en Maus. Letterlijk vertaald betekent dit kat en muis. Op loopafstand van het centrum ligt het Loreley openluchttheater. Hier vinden jaarlijks vele evenementen plaats, zoals rockconcerten. Dit openluchttheater is bekend vanwege de goede akoestiek en de grote sterren die er komen. Peter Maffay, Carlos Santana en Sting hebben er al vaker opgetreden. 

Kaart Sankt Goarshausen