Rijndal Duitsland

Het beroemde Rijndal in Duitsland, steile wijnhellingen, woeste burchten en beruchte rotsen. Bezienswaardige, schilderachtige dorpen en stadjes nodigen uit voor een bezoek om hun historische pracht te laten zien terwijl het fraaie landschap een verukking is voor het oog. Ontdek het zelf en doe van te voren inspiratie op, op Romantischerijn.nl

Informatie

Blik in het Rijndal

Steden en dorpen die u moet zien

Langs de Rijn treft u tal van mooie dorpen en stadjes aan. Toch zijn er een aantal die er echt boven uit stijgen en die u zeker moet gaan bezoeken als u het Rijndal bezoekt.

Leuk om te doen


Bacharach

Bacharach in de Romantische Rijn is gelegen op minder dan 50 kilometer ten zuiden van Koblenz. Langs de Romantische Rijn tussen Düsseldorf en Rüdesheim is er weinig industrie, maar zijn er wel veel groene heuvels te zien, alsook wijngaarden en kastelen. In Bacharach zullen vooral de vestingmuur en de oude binnenstad de aandacht trekken. Vanaf de burcht Stahleck is er een prachtig uitzicht over de stad, de Romantische Rijn en de omgeving.

Bacharach

Hoewel de eerste documenten over de stad Bacharach uit de 11e eeuw dateren, is er waarschijnlijk op die plaats in de 7e eeuw al een eigendom van de aartsbisschop van Keulen. Aartsbisschop Kunibert bouwde er een kapel die naar hem vernoemd werd, op de plaats waar nu de Wernerkapel is. Vanaf de 11e eeuw woonden de keurvorsten van de Palts, die de invloed van Keulen teruggedrongen, in de burcht Stahleck. Bacharach werd economisch belangrijker en was een belangrijk overslagpunt voor wijn. De vaten die op kleine schepen door het Binger Loch (een kwartsiet rif in de Rijn, in de buurt van Bingen) geloodst werden, werden hier op grotere schepen overgeladen en kregen de herkomstbenaming ‘Bacharacher’. Ook de houthandel vanuit Hunsrück werd steeds belangrijker. In 1356 kreeg Bacharach de stadsrechten.

Prachtige middeleeuwse architectuur

Overal in de stad staan oude houten skeletbouw huizen. Langs de Rijn, aan de vestingmuur, staat er nog een hele rij van deze middeleeuwse woningen. Ook het Oude Huis uit 1368 en huis Utsch uit 1585 zijn hier goed bewaard gebleven.

Wernerkapel met rijke geschiedenis

De Wernerkapel is vanop vele plaatsen in de stad zichtbaar. Deze kapel is een uitbreiding van de Kunibertkapel. De naam van de kapel komt van Werner van Oberwesel. Dit was een 16-jarige die volgens de overlevering op Witte Donderdag van het jaar 1287 vermoord werd, op aangeven van de lokale Joodse gemeenschap. Antisemitische bendes voerden als vergelding pogroms uit die de Joodse gemeenschap in de Romantische Rijn, maar ook langs de Moezel volledig uitroeiden. Er ontstond een Wernercultus die pas in 1963 door de bisschop van Trier beëindigd werd. Aan de kapel staat nu ook een gedenkplaat met een tekst uit een gebed van paus Johannes-Paulus II die herinnert aan de misdaden tegen de Joodse inwoners van deze regio.

De oude stadsmuur

In 1344 werd begonnen met de bouw van de stadsmuur, die nu nog steeds één van de belangrijkste bezienswaardigheden is in Bacharach. Rond 1400 was de muur klaar. Nadat de stad Bacharach in 1545 protestants wordt, kan de muur tijdens de Dertigjarige Oorlog niet verhinderen dat de stad 8 keer in wisselende militaire handen valt. 

Ook verscheidene branden die de stad teisterden lieten hun sporen na op de vestingmuur. Wanneer in 1689 de Franse troepen Bacharach belegeren tijdens de Negenjarige Oorlog, worden het Stahleck kasteel en 4 torens van de stadsmuur opgeblazen. Vele andere torens en delen van de stadsmuur zijn nog wel te bezichtigen en te bezoeken.

Victor Hugo zag de schoonheid van Bacharach

In de 19de eeuw verzandde de haven en economisch ging de stad achteruit. Ze ontwaakte pas tijdens de Rijnromantiek en het toerisme werd de belangrijkste sector. Onder de eerste van de prominente bezoekers was de Franse schrijver Victor Hugo.

Sinds het begin van de 20e eeuw worden de monumenten van Bacharach onderhouden door de Rijnlandse Vereniging voor Monumentenzorg en Landschapsbescherming. De restoratie van de stadsmuur en het Stahleck kasteel maken dat Bacharach nog steeds een parel is van middeleeuwse architectuur en Rijnromantiek.

Ook de overslag van wijn vindt niet meer plaats in Bacharach, maar bij Bacharach in de Romantische Rijn is het nog steeds genieten van wijn met een internationale faam. 

Kaart Bacharach