Rijndal Duitsland

Het beroemde Rijndal in Duitsland, steile wijnhellingen, woeste burchten en beruchte rotsen. Bezienswaardige, schilderachtige dorpen en stadjes nodigen uit voor een bezoek om hun historische pracht te laten zien terwijl het fraaie landschap een verukking is voor het oog. Ontdek het zelf en doe van te voren inspiratie op, op Romantischerijn.nl

Informatie

Blik in het Rijndal

Steden en dorpen die u moet zien

Langs de Rijn treft u tal van mooie dorpen en stadjes aan. Toch zijn er een aantal die er echt boven uit stijgen en die u zeker moet gaan bezoeken als u het Rijndal bezoekt.

Leuk om te doen


Het schilderachtige Osterspai

De Rijn is één van de mooiste en belangrijkste rivieren in Duitsland. Het schilderachtige plaatsje Osterspai ligt aan een grote lus van deze rivier. Vanuit deze gemeente is het mogelijk om valleien te ontdekken, wijngaarden te bekijken, langs rivieroevers te slenteren en de echte Rijnlandse levensstijl te ervaren.

Het ontstaan van Osterspai

Over de naam van de stad zijn verschillende theorieën bekend. De één zegt dat het te maken heeft met een legende en de ander zegt dat de stad zijn naam heeft te danken aan zeelieden. Dit gebied behoorde vroeger toe aan de Germanen, Keltische stammen en Romeinse legioensoldaten. 

Osterspai aan de Rijn

Historische bezienswaardigheden

De kerken en kastelen zijn het bewijs van een bijna tweeduizend jaar oude geschiedenis van het christendom. De Rooms katholieke kerk Sint Maarten is een bezienswaardigheid in het centrum van de stad, net zoals het kasteel van de stad met de gewijde kapel. De kelders zijn in romaanse stijl en het altaar in classicistische stijl. Het kasteel behoorde toe aan ridders en is omgeven door grachten. Het bevat een woontoren. De kapel is gewijd aan de heilige Sint Peter, telt twee verdiepingen en bevat prachtige muurschilderingen uit de dertiende eeuw. 

Osterspai bestaat uit prachtige vakwerkhuizen, waarvan huis Main 4 een mansardedak bevat. Het meest markante gebouw noemt men de Verklikker, ook met een mansardedak en erkers. Het absolute hoogtepunt is echter kasteel Liebeneck, een jachtkasteel daterend uit 1590. Dit wordt ook wel het kasteel van de liefde genoemd. Het nieuwe gebouw is op de fundamenten van het oude kasteel gebouwd en diende als jachthuis. Tegenwoordig is het een privéwoning.

Het beperkte deurtje!

Het beperkte deurtje is de naam voor een offshore zandbank die in de zomer voor een onbeperkte vrijheid zorgt. Het fijne zand van de zandbank nodigt uit om te zonnebaden, maar ook om te genieten in het koele water van de Rijn. Dit zomer resort wordt bezet door wilde ganzen. Er staan kraampjes met vers fruit, zoals binnenlandse appels, kersen en pruimen. De plek “het beperkte deurtje” wordt ook vaak aangedaan door pelgrims die op weg zijn naar Santiago de Compostela. 

Comfortabele overnachtingen

In dit pittoreske plaatsje met de mooiste vakwerkhuizen liggen twee nette hotels vlak langs de romantische rivier de Rijn. Genieten kan hier van een optimaal verblijf in één van de moderne en comfortabele kamers. Slapen kan ook in één van de bed and breakfast faciliteiten, of in een duplex appartement dat van alle gemakken voorzien is. Hotel Heidi Schaus ligt aan de rand van het dorp. Klanten die er logeren, zijn er zeker van een prachtig uitzicht op het Rijndal. Ook het idyllische huis Tudor heeft volledig ingerichte kamers en vanuit hier kunnen wandelaars meteen beginnen aan de wandelroute Rheinsteig. 

Ook voor de inwendige mens wordt goed gezorgd in de knusse restaurantjes die streekgerechten opdienen, zoals bij Gasthof Liebeneck, tweehonderd meter verwijderd van Vadertje Rijn.

Extra uitstapjes

Indien een gezin met kinderen Osterspai aandoet als vakantiebestemming, dan is een uitstapje naar het IJsstadion in Neuwied aan te raden. Kinderen zijn dol op sneeuw en ijs, maar ook voor ervaren skaters is dit een must. Atleten kunnen naar Kletterwald gaan, zo’n twintig kilometer verderop, of aan een avontuur beginnen in de boomhut van Stromberg. Kinderen dromen altijd al van een eigen boomhut en hier worden dromen werkelijkheid. Er zijn voldoende mogelijkheden, zoals: de indoor kartbaan in het centrum van Koblenz, de rodelbaan in Bornich of Wunderland in Schlangenbad. Dit is een pretpark met meer dan dertig attracties. 

Kaart Osterspai