Rijndal Duitsland

Het beroemde Rijndal in Duitsland, steile wijnhellingen, woeste burchten en beruchte rotsen. Bezienswaardige, schilderachtige dorpen en stadjes nodigen uit voor een bezoek om hun historische pracht te laten zien terwijl het fraaie landschap een verukking is voor het oog. Ontdek het zelf en doe van te voren inspiratie op, op Romantischerijn.nl

Informatie

Blik in het Rijndal

Steden en dorpen die u moet zien

Langs de Rijn treft u tal van mooie dorpen en stadjes aan. Toch zijn er een aantal die er echt boven uit stijgen en die u zeker moet gaan bezoeken als u het Rijndal bezoekt.

Leuk om te doen


Grootste wijngebied in Duitsland, Rheinhessen

Rhein-Hessen

In Duitsland zijn van de Eifel tot bij het Bodenmeer wijngebieden te vinden. De grootste daarvan is het gebied Rheinhessen, een wijnstreek in Rijnland-Palts.

Met meer dan 260 vierkante kilometers aan wijngaarden is er dan ook geen ontkomen aan, alles draait hier om de wijn. De 26.200 hectare wijnbouw is te vinden in de geografische driehoek gevormd tussen de steden Worms, Mainz en Bingen am Rhein. De samenstelling van de bodem bestaat merendeel uit löss, met wat mergel, kwarts en porfier. De samenstelling van de grond heeft invloed op de smaak van de wijnen. Dit is duidelijk te proeven tussen bijvoorbeeld die gemaakt zijn van de druiven van de wijngaarden langs de Rijn, deze bevatten meer mineralen en de wijnen afkomstig uit het achterland langs de Rijn.

 

Wijnbouw in Rheinhessen

Meer dan 5000 wijnbouwers verdienen hun brood met verbouwen van druiven om er uiteindelijk wijn van te maken en deze aan de man of vrouw te brengen. De 2,5 miljoen hectoliter wijn wordt gemaakt van de verschillende druivenrassen die groeien in de wijngaarden beplant met circa 120 miljoen wijnstokken. Van de hoeveelheid wijn die er gemaakt wordt is ruim tweederde wit en een derde rood. De milde temperaturen met veel zonuren in combinatie met weinig neerslag zorgen ervoor dat de Riesling en Müller-Thurgau er goed groeien. Deze twee zijn de voornaamste witte druivenrassen in Rheinessen. Voor de rode wijnen worden voornamelijk de Pinot noir en de Dornfelder druiven gebruikt. Rode wijnen worden vooral in het gebied rondom de steden Ingelheim en Wonnegau gemaakt. Ingelheim geniet daarom de bekendheid als de Rothweinstadt am Rhein.

Rheinhessen als vakantieregio

Rheinhessen, ook wel het Land van de Duizend Heuvels genoemd leent zich uitstekend om er te recreëren. Vanwege de betrekkelijk korte reistijd bent je er voordat je het weet. Een lang weekend weg of een vakantie in deze streek is dan ook een aanrader als je er snel even tussenuit wilt. De vele fiets- en wandelpaden die er zijn nodigen uit om de streek actief te ontdekken. Veel bossen zul je er onderweg niet tegenkomen omdat bijna alles vol geplant is met wijngaarden. Het verplaatsen op de fiets of met de benenwagen zal dan ook veelal tussen de wijnranken zijn. Voor wijnliefhebbers zal dit de ultieme plek zijn om de vrije tijd door te brengen. Zij kunnen terecht in de weinstubes voor een proeverij of zo een glaasje op het terras in één van de liefelijke vakwerkdorpjes. Grotere historische steden bezoeken als Worms en Bingen is natuurlijk ook een leuk dagje uit.

Kaart Rheinhessen