Rijndal Duitsland

Het beroemde Rijndal in Duitsland, steile wijnhellingen, woeste burchten en beruchte rotsen. Bezienswaardige, schilderachtige dorpen en stadjes nodigen uit voor een bezoek om hun historische pracht te laten zien terwijl het fraaie landschap een verukking is voor het oog. Ontdek het zelf en doe van te voren inspiratie op, op Romantischerijn.nl

Informatie

Blik in het Rijndal

Steden en dorpen die u moet zien

Langs de Rijn treft u tal van mooie dorpen en stadjes aan. Toch zijn er een aantal die er echt boven uit stijgen en die u zeker moet gaan bezoeken als u het Rijndal bezoekt.

Leuk om te doen


Werelderfgoed in de Romantische Rijn

Werelderfgoed Unesco

Wist je dat er wereld erfgoed in de Romantische Rijn ligt? In 2002 heeft de UNESCO namelijk het Rijndal tussen Bingen en Koblenz aangewezen als werelderfgoed of world heritage. Dit betekent dat het gebied gezien wordt als historisch zeer waardevol en behoudenswaardig. Door deze aanwijzing worden landen gestimuleerd om dit erfgoed te behouden voor de toekomst.

Het veelzijdige Midden-Rijndal

Het Midden-Rijndal beslaat zo'n 60 kilometer tussen de plaatsen Bingen en Koblenz. Het landschap is na de laatste ijstijd, zo'n 2000 jaar geleden, ontstaan. In deze geschiedenis neemt de rivier de Rijn een belangrijke plaats in. Het gebied bestaat uit hoogteverschillen, van een rivierdal tot stuifduinen en bergen. Dit is tot op de dag van vandaag nog goed terug te zien in het landschap zelf.

Een belangrijke handelsroute

Al sinds de prehistorie blijkt het Midden-Rijndal een belangrijke migratieroute. Mensen trokken langs de Rijn, dreven handel met elkaar en vestigden zich langs de rivier. Hierdoor ontstonden er een heleboel kleine plaatsen en steden. De mensen hier leefden van de wijnbouw. De wijnranken doen het namelijk erg goed op de Rijn terrassen. Deze wijn werd verhandeld in de steden en afgevoerd via de Rijn zelf, om daar vervolgens verhandeld te worden voor producten die zij weer nodig hadden. Deze karakteristieke oude steden en dorpen zijn nog steeds terug te vinden in het gebied.

Kastelen en burchten uit de middeleeuwen

Om de nederzettingen en landbouwgronden te verdedigen, werden er in de middeleeuwen op strategische plaatsen burchten en kastelen gebouwd. Deze stonden meestal bovenop een bergtop die uitkeek op het Midden-Rijndal. Door de jaren heen zijn veel van deze kastelen en burchten verlaten en door oorlogen zelfs vernietigd. Maar wat er overgebleven is, zijn de unieke ruïnes die de geschiedenis van deze streek vertellen, elk met hun eigen verhaal en de één nog mooier dan de ander. In totaal staan er maar liefst 40 van deze middeleeuwse burchten en kastelen.

Romantiek

Het Midden-Rijndal heet niet voor niets wereld erfgoed in de Romantische Rijn. Juist door zijn karakteristieke landschap, inclusief de vele al dan niet gehavende burchten met oude steden en dorpen, heeft het gebied die naam bezorgd. Geïnspireerd door de romantiek trokken mensen in de 19e eeuw, voornamelijk kunstenaars, naar het Midden-Rijndal om zich er te vestigen. Zij hebben zich ingezet voor de bewustwording en het behoud van het landschap zoals het er nu nog uit ziet. Hierdoor kunnen de toeristen die dit gebied bezoeken tot op de dag van vandaag nog kennis maken met dit werelderfgoed.