Rijndal Duitsland

Het beroemde Rijndal in Duitsland, steile wijnhellingen, woeste burchten en beruchte rotsen. Bezienswaardige, schilderachtige dorpen en stadjes nodigen uit voor een bezoek om hun historische pracht te laten zien terwijl het fraaie landschap een verukking is voor het oog. Ontdek het zelf en doe van te voren inspiratie op, op Romantischerijn.nl

Informatie

Blik in het Rijndal

Steden en dorpen die u moet zien

Langs de Rijn treft u tal van mooie dorpen en stadjes aan. Toch zijn er een aantal die er echt boven uit stijgen en die u zeker moet gaan bezoeken als u het Rijndal bezoekt.

Leuk om te doen


Filsen, een verborgen juweel

Tussen Mainz en Bonn ligt een dorpje met amper 700 inwoners: Filsen. Wat dit kleine Duitse dorpje speciaal maakt, zijn de overdadige natuur en de prachtige en aandoenlijke dorpskern.

Filzen aan de Rijn

Terug in de geschiedenis tot de dertiende eeuw

Het dorpje is gesticht in de dertiende eeuw. Er stond toen niet veel meer dan wat huizen en het klooster. Later in de dertiende eeuw wordt de heilige Sint Gallus Kerk in gebruik genomen. Het dorpje is vernoemd naar de Latijnse villa vicinius: een bereikbaar landgoed. In de achttiende eeuw valt het dorp nog in Franse handen, maar niet veel later wordt het gevoegd tot het Pruisische rijk. Na de tweede wereldoorlog wordt het ingedeeld bij het landsdeel Rheinland-Pfalz. 

Cultuur en inwoners

Filsen heeft ontzettend mooi afgewerkte huizen. De typerende stijl komt voort uit vakwerk. In het bijzonder is er de Wachport. Dit is het oude raadhuis dat weergaloos is vormgegeven en in menig regionaal gedicht wordt geëerd. Ook de Sint Margaretha kerk is een parel van het dorp. Het is een gotisch gebouw die de Sint Gallus vervangt.

De inwoners zijn er erg vriendelijk. Ze vormen een hechte gemeenschap en kenmerkend is de verzorging en netheid in het dorp en de omgeving. De oude dorpskern is knus. Men waant zich hier nog in het Duitsland van voor de twintigste eeuw.

Rathaus in Filsen

Natuur met vruchten, burchten en bergen

Het dorp ligt midden in de Rheinschleife, met burchten en bergen in de omgeving. De burchten ademen een magische ambiance uit en zijn een bezoek meer dan waard. Het Blütenmeer is in de zomer een weelde, met in de omgeving van het water vele kersen en aardbeien die rijkelijk groeien. Tijdens de herfst is het bosrijke gebied een echt plaatje. Het is een kleurenspektakel die zijn weerga niet kent.

Wandelen in een natuurlijke omgeving

Uiteraard leent het gebied zich uitzonderlijk goed voor wandeltochten. Er is de mogelijkheid de Rundwanderung te doen, met een rondje om het dorp. Ook is het mogelijk richting Braubach te lopen, een uitzonderlijke route. De zeven kilometer van Boppard naar de Traumschleife Elfenlay is tevens een weelde van natuurrijke elementen. Er zijn talrijke voetpaden en veldweggetjes die allen te bewandelen zijn. De paden zijn uitermate gebruiksvriendelijk. 

Verschillende accommodaties en lekker eten

Er zijn verrassend veel accommodaties te vinden. Veel particuliere bed & breakfasts, enkele familiehotels en zelfs een Grillhütte genaamd 'Am Hexengraben', hetgeen veel gehuurd wordt. Dit is een uitzonderlijk hutje, enigszins verwijderd van het dorp en zodoende midden in de natuur. Restaurant Rheinblick serveert smakelijke gerechten en ook bij Haus Elch kan de hongerige bezoeker terecht. 

Gemakkelijk bereikbaar met de wagen of per trein

Het dorpje heeft een treinstation en is verbonden met Wiesbaden en Frankfurt. De treinen rijden regelmatig. Ook ligt het dorp dichtbij de snelweg, zodat het makkelijk met de auto te bereiken is. Filsen leent zich uitstekend voor voetgangers, maar ook is het erg veilig om het dorp en de omgeving per fiets te verkennen. 

Met haar kastelen, schitterende berglandschap, een meanderende rivier en nette tuinen is het aandoenlijke dorp een rustoord voor de levensgenieter!

Kaart Filsen