Rijndal Duitsland

Het beroemde Rijndal in Duitsland, steile wijnhellingen, woeste burchten en beruchte rotsen. Bezienswaardige, schilderachtige dorpen en stadjes nodigen uit voor een bezoek om hun historische pracht te laten zien terwijl het fraaie landschap een verukking is voor het oog. Ontdek het zelf en doe van te voren inspiratie op, op Romantischerijn.nl

Informatie

Blik in het Rijndal

Steden en dorpen die u moet zien

Langs de Rijn treft u tal van mooie dorpen en stadjes aan. Toch zijn er een aantal die er echt boven uit stijgen en die u zeker moet gaan bezoeken als u het Rijndal bezoekt.

Leuk om te doen


Wijnbouw in de Romantische Rijn

Wijngaarden langs de Rijn

Het wijnbouwgebied van de Romantische Rijn werd opgebouwd door oude familiebedrijven en families beschikten tussen de drie en twaalf hectare grond. Het gebied rond de wijnbouw strekt zich uit over honderden kilometers langs de Rijn (Midden-Rijn). De wijnbouw wordt traditiegetrouw bedreven op steile hellingen en de wijnmakers worden vandaag de dag nog steeds geprezen door de kwaliteitswijnen die uit de wijnbouw in de Romantische Rijn worden geproduceerd. Bekende wijngebieden gelegen langs de Rijn zijn Rhein-Hessen en Rheingau.  

Soorten wijn

De bewoners van de Romantische Rijn zijn trots op hun streekgebied, cultuur en historie. Tussen Koblenz en Bingen is in 2002 de wijnstreek als werelderfgoed door Unesco benoemd. Voor de trotse wijnbouwers werkt dat motiverend om door te gaan met wijn bebouwen op steile hellingen. Tegenwoordig is de Midden-Rijn ongeveer 465 hectare groot en de meest geproduceerde wijn is Riesling. Andere soorten wijnen die aan de Romantische Rijn worden geproduceerd zijn:

  • Müller-Thurgau/Rivaner
  • WeiB- en Grauburgunder

De wijn WeiBburgunder staat bij ons meer bekend als Pinot Blanc en de Grauburgunder als de Pinot Gris. 

Wijnproeverijen, wijnlokalen en wijnstadjes

In het zomerseizoen is er altijd een goede reden voor de wijnboeren om wijnfeesten te organiseren. Er is in iedere wijnstreek wel een wijnproeverij of wijnlokaal te vinden, die vanaf de maanden juli tot en met september wijnfeesten hebben. In de Rijnstreek tussen Ehrenbreitstein en Braubach wordt er op straat gefeest met de lekkerste proeverijen. Tevens wordt het theaterstuk 'Rhein in Flammen' gespeeld. Het is een groot spektakel met vuurwerk en gaat de hele dag door. De wijnboeren van Rijnland zijn gastvrij en weten al eeuwenoud wat feestvieren is.

Wijnsmaken van het Rijngebied

De klassieke smaak van Riesling heeft zijn reputatie als rijnwijn te danken doordat op meer dan 70% van de plantages Riesling wordt geteeld. De druiven die klein van aard zijn, worden pas laat rijp en daardoor verkrijgt hij zijn unieke smaak die fijn, vol en zurig van smaak is. De wijngaarden van Boppard Hamm domineren de oever van de Midden-Rijn en is een echte kwaliteitswijn. Deze wijnen van de wijnbouw in de Romantische Rijn hebben meer een elegante smaak dan een krachtige. Alhoewel het echte Rijnwijnen zijn, proeven ze toch meer als een heerlijke Moezelwijn. 

Liefde voor wijn

Er bestaan in Duitsland 4 wettelijk vastgelegde kwaliteitstesten. Eén ervan is dat de kwaliteitswijnen die volledig uit één van de 13 officiële wijngebieden moeten komen. Alle wijnen uit de wijnbouw in de Romantische Rijn hebben dit etiket.