Rijndal Duitsland

Het beroemde Rijndal in Duitsland, steile wijnhellingen, woeste burchten en beruchte rotsen. Bezienswaardige, schilderachtige dorpen en stadjes nodigen uit voor een bezoek om hun historische pracht te laten zien terwijl het fraaie landschap een verukking is voor het oog. Ontdek het zelf en doe van te voren inspiratie op, op Romantischerijn.nl

Informatie

Blik in het Rijndal

Steden en dorpen die u moet zien

Langs de Rijn treft u tal van mooie dorpen en stadjes aan. Toch zijn er een aantal die er echt boven uit stijgen en die u zeker moet gaan bezoeken als u het Rijndal bezoekt.

Leuk om te doen


Het toeristische Trechtingshausen

Het stadje Trechtingshausen ligt in de vallei van de Loreley aan de romantische Rijn in het Duitse district Rijnland Palts. Kastelen bezichtigen, boottochten boeken, excursies maken of gebruik maken van tal van recreatieve voorzieningen zijn enkele leuke mogelijkheden om er te doen. 

Het magische Rijndal is rijk aan middeleeuwse tradities, hoektorens en ophaalbruggen. Kortom, het kent een zeer rijke geschiedenis. 

Bezienswaardigheden in Trechtingshausen

Trechtingshausen heeft twee belangrijke Rijn kastelen. Kasteel Reichenstein, ook bekend als Falkenburg, staat op een helling met ophaalbrug en bezit een nog intact valhek. Iedereen die er een bezoek brengt, krijg een indruk van de romantiek en ontdekt er de middeleeuwse uitstraling van het kasteel. Kasteel Rheichenstein werd herbouwd door prins Frederik van Pruisen. Pas later kocht de operazanger Hermann Hecher het kasteel op en maakte hiervan de blikvanger van het Rijndal. 

In de museumwinkel is er een boekje te verkrijgen, waarmee het kasteel en de schatten ervan ontdekken op eigen houtje mogelijk is. Burg Rheinstein en Burg Stahleck zijn opmerkelijke romantische kastelen die zeer zeker een bezoek waard zijn, of ook wandelen door de ruïne Stahlberg behoort tot de mogelijkheden. 

In dit prachtige natuurgebied rondom de stad liggen een aantal uitkijkposten met een schitterend uitzicht op het Rijndal. Zo zijn er de Fontein der Poorten en Klemens Rock of de Pfaffenfels. De Clemenscapelle, die dateert rond 1220, wordt beschermd door UNESCO. Het is een bouwwerk met gotische ramen, pilasters en gotische stijlelementen. Enkele kerkbanken dateren uit de zestiende eeuw. Er zijn graffitiachtige muurschilderingen te bewonderen. 

Trechtingshausen is de perfecte gastheer

Trechtingshausen kent veel diverse accommodaties, van privékamers, tot appartementen en hotels. Ook voor kampeerliefhebbers zijn er mogelijkheden voor het plaatsen van tenten, caravans en campers. Zelfs voor mindervalide personen en rolstoelgebruikers zijn er comfortabele appartementen beschikbaar. In een historische ambiance met uitzicht op der Rijn zijn er hotelkamers beschikbaar. De romantici kunnen terecht in Schloss Burg Rheinstein, om er te slapen in een historische setting.

Dineren en van een heerlijke kop koffie of een glas wijn genieten is mogelijk in kasteel Rheinstein. In de schaduw van kasteel Reichenstein in het prachtige Midden Rijndal ligt de prachtige kampeerplaats Marienort. Van hieruit is het mogelijk om excursies te ondernemen, kastelen te verkennen, boottochten te plannen, te klimmen, te vissen, te wandelen en te fietsen. 

Evenementen in Trechtingshausen

Op de eerste zaterdag in juli vindt er altijd een groot Rijn spektakel plaats. Dan is er een groot vuurwerk te zien en een bootparade op de Midden Rijn. Toeristen krijgen er een onvergetelijke indruk, omdat de romantische Rijn dan oplicht in al haar glorie. Dit vuurwerk gaat gepaard met feesten en culturele evenementen, niet alleen in deze vakantiestad, maar ook in de omliggende dorpen en andere steden. 

De Tal Total in juni is een belangrijke gebeurtenis in Trechtingshausen. Het Rijndal wordt dan compleet autovrij gemaakt voor fietsers, skaters en voetgangers. Dan vinden er namelijk festivals plaats en concerten langs de honderd twintig meter lange route.